Geshe

Verlopen

Bouwjaar:           winter 1958/1959

Gebouwd in:       Neumünster

Eigenaars:           1958-1985  Peter Schellhorn, Kiel 

                             1985-1990  Wim van Acker

                             vanaf 1990 Stichting IJschuiten Gouwzee

                             Schipper:   Klaas Visser / Martin Visser

 

Deze ijszeilboot is in 1951 ontworpen door Ferdinand Kulikowski uit Rostock, DDR, voor de oorlog uit Riga. Origineel met de mast en het grootzeil van een Pirat, een Duitse soort kleine Sharpie. In de DDR werden in deze ”Eispirat” kampioenschappen gezeild tot 1964. In West-Duitsland ontstond na de strenge winter van 1956 weer interesse in ijszeilen, onder aanvoering van de vooroorlogse ijszeilers uit Oost-Pruissen, met als voorvechter van de jeugd (net als in de jaren 30) Georg Tepper uit Neumünster. In zijn fabriek werden in de winter 58-59 tien van deze ijspiraten gebouwd door tieners uit de buurt. In West-Duitsland was men er al heel snel achter dat het Pirat-tuig niet voldeed en werd er een vleugelmast met bijbehorend doorgelat zeil op gezet en ging de klasse verder onder de naam  “Jugendeisschlitten” en weer even later als de 8M2 klasse. Hierom zie je ze op de oudste foto’s met de bijl (tomahawk) van de Pirat als zeilteken, iets later met een gestileerde J en de meest recente met een onderstreepte 8.

 

Opmerkelijk is verder dat Peter Schellhorn na zijn overlijden de taken overnam van Wim van Acker als eurocommodore van de DN klasse tot zijn eigen overlijden bij een ongeluk bij het strandzeilen op het eland Römö in Denemarken. 

De Geshe is flink onder handen genomen en helemaal opgeknapt.

Zo zijn er nieuwe lopers gedoneerd door Daan Schutte die ze ooit heeft gekregen van roei- en zeilvereniging Gouda, de laatste eigenaar van de Reeuwijkse XV “Wintervlinder”, verbrand in 1978. De lopers waren feitelijk te klein voor een XV en paste beter bij de Geshe. Ook werd het zeil vernieuwd.