DO X

Verlopen

Bouwjaar:           1929

Gebouwd in:       Katwoude

Eigenaars:           Jan Meijer

                            Adrie Stam

                            Stichting IJsschuiten Gouwzee

Dhr. Jan Meijer is altijd een grote liefhebber van de winter en in het bijzonder van het ijszeilen geweest.

Door zijn voorliefde voor deze vorm van de ijssport heeft hij in 1929 zijn eigen ijsschuit gebouwd. De vorm van de ijsschuit en de gebruikte materialen was eenvoudig en zuiver uit armoede ontstaan. Omdat hij werkzaam was op een scheepswerf in Monnickendam was hij in staat om ook alle ijzeren onderdelen zelf te maken.

De naam van de ijsschuit is afgeleid van een Duitse vliegboot, de “Dornier 10”die tijdens de bouw van zijn schuit over Nederland vloog, n.l. DO X.  [uitgesproken als: do iks]

In alle winters dat er ijsgezeild kon worden, stond de DO X op het ijs en werd d.m.v. tochtjes zeilen met toeristen wat geld bijverdiend.

In de strenge februari winter van 1954 was dhr. Jan Meijer in zijn DO X aan het ijszeilen op de Gouwzee richting Marken. Voordat hij Marken bereikte,viel opeens de mist in.

Marken was toen nog een eiland. De dijk naar Marken is in 1956 aangelegd.

Hij zeilde echter het toenmalige eiland voorbij.

Het ijszeilen in de mist is zeer gevaarlijk. Ver voorbij het eiland Marken kwam hij uiteindelijk een Marker visserman tegen die aan het spieringen was en die hem al een hele tijd heen en weer hoorde zeilen, op zoek naar het eiland.

Hij zei tegen de Marker Visserman: “Ik ben bij dat ik jouw ben tegen gekomen en ik ga niet meer bij je vandaan voordat we in Marken zijn”.

Als hij deze visser niet was tegen gekomen, was hij misschien wel verdwaald op het  IJsselmeer.

Op 5.febr 1954 werd er ook een ijszeilwedstrijd gehouden om het kampioenschap van de Gouwzee.

Dhr. Jan Meijer werd met de DO X verrassend derde, achter winnaar de Poolvos van dhr. Wim van Goor en de Maris Stella van dhr. Do Stallenberg. Snelle ijsschuiten als de Fram, Prins Hendrik en Wintervreugd konden hem niet bijhouden, en dit was omdat hij een enorme inzicht had in het ijszeilen.

De DO X stond in Monnickendam bekend als een heel eenvoudige ijsschuit die dan ook wel eens de zeepkist” werd genoemd als je deze ijsschuit vergeleek met de ranke ijsschuiten zoals de Fram ,Finta, Maris Stella en de Poolvos die vanaf  ca 1930 naar Monnickendam kwamen.

In de zeer strenge winter van 1963 heeft de DO X voor het laatst op het ijs van de Gouwzee gezeild.

Tevens kocht dhr. Meijer in deze winter de Hudson I van dhr. Barend Siemonds. De Hudson II kwam te koop te staan doordat dhr. Siemonds een schaatser had aangezeild. Door deze gebeurtenis was hij zo geschrokken dat hij gelijk zijn ijsschuit te koop aanbood.

In 1979 overleed dhr. Jan Meijer en kwam de DO X in handen van dhr. Adrie Stam, schoonzoon van dhr. Meijer.

In 1998 werd de DO X door hem geschonken aan de Stichting IJsschuiten Gouwzee.

Het bleek dat de DO X grondig moest worden gerestaureerd alvorens deze ijsschuit weer zeilklaar zal zijn.

Vanaf 1999 zijn de vrijwilligers van de stichting met het restaureren bezig geweest.

In begin 2002 is de DO X gereed gekomen en het resultaat is fantastisch.

Zo is er een geheel nieuwe bodem in gekomen en zijn de spanten vernieuwd. Ook zijn de achtersteven en de skeg geheel vervangen.

 

Dus is er weer een stukje historisch ijszeilen voor Monnickendam bewaard gebleven.en is de Stichting weer een ijsschuit rijker.